Toen in 1563 in Heidelberg de later wereldberoemde Catechismus uitkwam, was Luther al bijna twintig jaar overleden. Desondanks wordt in dit boek een poging gedaan om antwoord te geven op de vraag: Wat zou Luther van onze Heidelbergse Catechismus gevonden hebben?

Jarenlang heb ik de geschriften van Luther gelezen en daarbij viel het mij op hoe uitvoerig deze reformator was over de thema’s die na zijn dood ook in de Heidelbergse Catechismus zouden worden behandeld. Hiervan wil ik graag iets aan anderen doorgeven. Uit de bijna 100.000 pagina’s Luthertekst die ons zijn overgeleverd, heb ik een selectie gemaakt voor dit themaboek. In dit boek wordt geen commentaar gegeven op Luthers theologie. De inhoud van dit boek is bedoeld om een idee te geven van wat Luther over de diverse onderwerpen uit de Catechismus heeft gezegd.

 De 129 vragen in de 52 zondagsafdelingen van de Heidelbergse Catechismus vormden steeds de leidraad bij het maken van de keuzes. De selecties worden gepresenteerd in de vorm van een dagboek. Voor iedere week wordt een complete Zondag uit de Heidelberger toegelicht door per dag teksten uit Luthers werk aan te reiken. Zo komt Luther zelf bij alle vragen en antwoorden van de Catechismus aan het woord.

Ik hoop dat in deze bloemlezing de hoofdlijnen zichtbaar worden, zodat de inhoud niet alleen geschikt is als dagboek, maar ook als beknopt overzicht van Luthers theologie bij alle kernpunten van onze geloofsleer, voor zover die in de Heidelbergse Catechismus aan de orde komen.


Hugo C. van Woerden sr.  Lunteren

Voorbeeld van een pagina uit het nieuwe dagboek

met teksten van Luther bij de Heidelbergse Catechismus.


De 129 vragen in de 52 zondagsafdelingen van de Heidelbergse Catechismus vormden steeds de leidraad bij het maken van de keuzes. Voor iedere week wordt een complete Zondag uit de Heidelberger toegelicht door per dag teksten uit Luthers werk aan te reiken. Zo komt Luther zelf bij alle vragen en antwoorden van de Catechismus aan het woord.  

Mijn enige troost 365 dagen met de Heidelbergse Catechismus Wat zou Luther van onze Heidelbergse Catechismus gevonden hebben? HEIDELBERG NAAR HET BEGIN Uitgeverij:  Den Hertog – Houten 428 bladzijden   uitvoering: gebonden categorie: A-boek Momenteel uitverkocht Klik hier om te Lezen
Home Contact